News

Nasze kulinarne dziedzictwo - nagrody dla firmy "Dażynka"
23.05.2017
Grażyna Putkowska, właścicielka „Dażynka” z Rotek (Gmina Drohiczyn) zdobyła nagrodę w XXIV edycji wojewódzkiego konkursu na potrawy regionalne - „Nasze kulinarne dziedzictwo”.
Konkurs został rozstrzygnięty 17 maja w Urzędzie Marszałkowskim w Białymstoku. Jest szansą na podtrzymywanie tradycji kulinarnej i ocalenie od zapomnienia „kulinarnych perełek” regionu, które mają szansę na dołączenie do grona zarejestrowanych na Liście Produktów Tradycyjnych wyrobów.
Firma „Dażynka” została wyróżniona w kategorii „PRODUKTÓW REGIONALNYCH POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO” za polędwicę drohicką. Ponadto szynka ze słoninką z "Dażynki" została nominowana do nagrody „PERŁY” 2017”.
Gratulujemy.
Wyroby oceniała komisja w składzie: Izabella Byszewska – (przewodnicząca Kapituły Krajowej Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego), Jan Zwoliński (Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie), Łucja Jabłońska (Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego), Mariusz Cylwik (Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie), Przemysław Sianko (Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej).
Nagrody i wyróżnienia wręczali: Marszałek Województwa Podlaskiego Jerzy Leszczyński, oraz członkowie zarządu: Bogdan Dyjuk i Stefan Krajewski.
Więcej o konkursie na Wrotach Podlasia.


fot: "Dażynka (facebook)