News

Na kulinarnym szlaku
28.07.2016
Podlaskie, Lubelskie oraz Podkarpackie - trzy województwa łączą siły, by wspólnie promować bogactwa kulinarne Polski Wschodniej. Naturalnych wyrobów i tradycyjnych potraw charakterystycznych dla kuchni trzech regionów w sobotę i niedzielę, 30 - 31, lipca będzie można skosztować właśnie w Drohiczynie, podczas Dni Drohiczyna. Będzie kilkadziesiąt stoisk wytwórców regionalnych, lokalnych producentów i artystów ludowych.
26 lipca na promie w Drohiczynie odbyła się specjalna konferencja prasowa poświęcona, podlaskiej edycji prezentacji kuchni regionalnej trzech wspomnianych województw: podlaskiego. Na konferencję przybyli: Stefan Krajewski (członek Zarządu Województwa Podlaskiego), przedstawiciele województw lubelskiego i podkarpackiego: Łukasz Gołąb (zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego), Zofia Kochan (Dyrektor Departamentu Rolnictwa Geodezji i Gospodarki Mieniem Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego), Jan Gancarz z Ośrodka Kultury w Lubaczowie. Gminę Drohiczyn reprezentował Burmistrz Wojciech Borzym.
Wschodnia część Polski to bogactwo tradycji kulinarnych, stąd pomysł na połączenie sił urzędów marszałkowskich województw podlaskiego, lubelskiego i podkarpackiego, aby wspólnie promować potrawy regionalne. Dzieje się to za sprawą otwartych dla wszystkich spotkań, które odbywają w każdym z trzech województw. Jako pierwsze wystartowało Województwo Lubelskie, gdzie w dniach 30 -31, maja podczas XVII Ogólnopolskiego Festiwalu „W krainie pierogów”, odbyła się prezentacja kuchni trzech województw. Teraz przyszedł na czas na podlaskie w Drohiczynie. Kolejne, ostatnie spotkanie, 7 sierpnia w miejscowości Basznia Dolna na Podkarpaciu.