News

Dni Drohiczyna - "Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski"
30.07.2018
Pierwszy dzień Dni Drohiczyna, 28 lipca, to sztandarowy już punkt tego wydarzenia – „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”.
W dniach 14 - 15 lipca festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” zawitał do Narola (woj. podkarpackie). Teraz gotowanie było w Drohiczynie. Ideą tego wydarzenia jest wspólne przyrządzanie potraw przez przedstawicieli województw, w tym marszałków, by promować akcenty kulinarne.
W Drohiczynie popis swoich umiejętności w tej smakowitej rywalizacji dali - Marszałek Województwa Podlaskiego Jerzy Leszczyński, Wicemarszałek Województwa Lubelskiego Grzegorz Kapusta, oraz Zofia Kasperek i Dominika Skoczylas z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego. Sekundowały im uczennice Zespołu Szkół Rolniczych w Ostrożanach.
Poza tym w specjalnie wydzielonym miasteczku pojawiły się stoiska z wyrobami cukierniczymi, sokami owocowymi, serem kozim, przetworami owocowymi, cydrem rzemieślniczym, octem jabłkowym i mieszankami ziół. Swoje produkty wystawiło kilkudziesięciu producentów.
Odbyły się konkursy na najciekawsze stoisko oraz najsmaczniejszy produkt, w których wzięli udział wystawcy z trzech województw. Komisja w składzie: Andrzej Pleszuk (Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego Woj. Podlaskiego), Jacek Lis (Dyrektor Departamentu Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Woj. Podkarpackiego), Łukasz Gołąb (z-ca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Woj. Lubelskiego) oraz Daria Zdunek (MGOK Drohiczyn) oceniła 18 stoisk i potraw, biorących udział w rywalizacji.
Laureaci konkursu na najciekawsze stoisko: I miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich "Boróweczki" w Srebrnym Borku (woj. podlaskie), II miejsce - FRUX SOLIS (woj. lubelskie), III miejsce - Zakład Produkcji Spożywczej Catering KUSZ (woj. podkarpackie).
Laureaci konkursu na najsmaczniejszą potrawę: I miejsce - Zajazd pod Caryńską za Bundz (woj. podkarpackie), II miejsce - Cukiernia Ostrów Lubelski za lody tradycyjne (woj.lubelskie), III miejsce - Włodzimierz Owłasiuk za miód Lipiec Białowieski (woj. podlaskie).
"Kulinarny szlak wschodniej Polski" to wspólna inicjatywa trzech województw, które w 2016 r. zdecydowały, że chcą razem poprzez kulinarne dziedzictwo swych ziem dotrzeć do jak najliczniejszego grona odbiorców.
źródło: Wrota Podlasia
(fot. drohiczyn.pl)